Izraeli bár micva tábor

Utazás a felnőttségbe

„Ez egy varázslatos program, ami megváltoztatja az ember életét. Egy olyan lehetőség, ami minden zsidó gyereknek jár.” – ezekkel a szavakkal kezdi beszámolóját Hurwitz Dworah Leah rebbecen a Bár Micva Klub (BMC) számára szervezett izraeli utazásról.

Az egyhetes programra Európa különböző országaiból érkeznek a 12-13 éves gyerekek – idén összesen közel 150-en vettek részt a programon. „Bulgáriából, Oroszországból, Ukrajnából, Franciaországból, Németországból és Magyarországról érkeztek idén a gyerekek. A németekkel különösen jóban lettünk, meghívták a csapatot, hogy látogassunk el hozzájuk a nyáron, amit az Örökkévaló segítségével meg is fogunk tenni.” A gyerekek bejárták a Szentföld legizgalmasabb helyszíneit majd a Siratófalnál vettek részt egy közös bár micva és bát micva ünnepségen.

A túra Izrael északi részéből, a Golán fennsíkról indult, a csoportok Cfát és Kfár Chábád érintésével érkeztek Jeruzsálembe. A három városban megtapasztalhatták Izrael spiritualitását és megismerhették a vallásos közösségek életét. Innen ellátogattak a csodálatos természeti kincseket rejtő Ein Gedi
nemzeti parkba, majd megmászták a Masszadát. A csoportokat anyanyelvi idegenvezetők kísérték, akik megismertették a gyerekeket a látnivalók jelentőségével. „Folyamatosan tanulunk, gazdagodunk ahogy átéljük ezeket az élményeket. Nagy hangsúlyt kap az identitás megerősítése: beszélünk arról, mit jelent zsidónak lenni, mit jelent számunkra ez az ország.”
– meséli a rebbecen, aki évek óta kíséri végig a bár micva és bát micva előtt álló gyerekeket ezen a különleges utazáson.

 

 

„A program csúcspontja a bár micva ünnepség a Sira­tófalnál” – emlékszik vissza a
reb­be­cen. – „Ilyenkor lekísérnek ben­nünket a Kotelhoz. A fiúk tfilint raknak, a lányok megírják a kívánság-céduláikat és imádkoznak. Nagyon különleges ez a pillanat. Az ünnepségen részt vesz Izrael Állam főrabbija is. Idén a résztvevő országok nagyköveteit is meghívták. A beszédek, amik elhangzottak, nagyon meghatóak voltak és erőt adtak a gyerekeknek. Arról szóltak, hogy ők a jövő, Erec Jiszráélnek, Izraelnek a jövője és az egész zsidóságé a világon. Felhívták a figyelmüket, hogy a zsidóság jövője az ő kezükben van, és ők együtt és egyenként is milyen erősek. Nagyon megható volt.”

Az izraeli utazás nem előkészületek nélkül, magában áll az évben. A gyerekeket kísérő tanárok, rabbik és rebbecenek egész évben meghatározott témákat vesznek át a BMC csoportok foglalkozásainak keretében. Így a magyar csapat is együtt készült a programra szeptember óta az AlefKids vasárnapi sulijának
keretében. Az egyhetes utazáson minden nap kvíz esteket tartottak, ahol a gyerekek számot adhattak az év közben megszerzett tudásukról. A tíz legjobban teljesítő gyereket a bár micva ünnepségen az izraeli főrabbi „vizsgáztatta”. Két magyar résztvevőnek is sikerült bekerülnie a tíz legügyesebb közé: „Közülük végül Pretz Gábor második helyezést ért el: eredményét oklevéllel és egy kiduspohárral jutalmazta a főrabbi, aki meg is áldotta Gábort.”

Az utazás végeztével már megkezdődött a regisztráció a következő évre: „Limitált a helyeink száma, hiszen egész Európából jönnek gyerekek. Aki szeretne részt venni, az már most iratkozzon fel a jövő évi útra” – figyelmeztet a rebbecen.

További információ és jelentkezés:

alefkids@gmail.com